10/10/22

Els moviments d’arena per a protegir les zones més fràgils del Delta han començat. Ho han fet amb un any de retard com una actuació d’emergència de cara a possibles temporals este hivern.

El Ministeri per a la Transició Ecològica preveu moure 317.000 metres cúbics de sorres excedentàries d’alguns indrets del Delta, com és el cas de la Punta de la Banya, i destinar-les a reforçar les zones més castigades pels forts temporals, com la platja de la Marquesa, l’illa de Buda o el Trabucador.

Justament al Trabucador, ja este dimecres -dia 5- s’hi acumulaven els primers munts d’arena, que provenen de la Punta de la Banya i que properament s’estendran per a enfortir el terreny. El pressupost és de quatre milions d’euros i, tot i que estava previst fer els treballs durant la tardor de l’any passat, diverses traves administratives entre la Generalitat i l’Estat han acabat demorant la intervenció fins a esta setmana.

Afortunadament, durant l’hivern i la primavera passats, la costa no ha patit cap gran temporal, com el Gloria o el Filomena, que van tenir lloc al gener de 2020 i 2021, respectivament.

Paral·lelament a la intervenció del Trabucador, també han començat els treballs per a traslladar arena des de la zona del Serrallo i fins a la illa de Buda, i en les properes setmanes -ja a finals de mes- es preveu un nou moviment des de la Punta del Fangar i fins a la platja de la Marquesa i la zona de Riumar.

Des de la taula de consens del Delta han valorat ja “molt positivament esta intervenció”. En declaracions a l’ACN, el director tècnic, Rafa Sánchez, ha reclamat, però, que no “pot ser l’única intervenció” que es faça per a protegir el Delta. “Ens calen intervencions més decidides, amb volums superiors i amb sorres marines i dragues”, afegix.

El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat justament va presentar ara fa una setmana els treballs per a fer una barimetria del fons marí a la costa deltaica per a analitzar les sorres disponibles. L’objectiu és que es puga moure un volum proper als 11 milions de metres cúbics del fons del mar per a repartir-los també entre el Trabucador, la Marquesa i l’illa de Buda. “Hem de saber el volum d’arena que hi ha disponible i si té les característiques adequades, si es pot extraure sense perjudici mediambiental i si es pot aportar a les zones més fràgils del Delta”, ha apuntat Sánchez.

Tot i reconèixer que l’actuació no és suficient, des de la Taula han valorat que la Generalitat i l’Estat s’hagen pogut posar d’acord -tot i la demora d’un any- per a intervenir al delta de l’Ebre. Continuen reclamant la creació d’una comissió mixta entre els dos governs i representants de la Taula, tot i que de moment treballen en reunions bilaterals. Tot i això, també celebren que, després de visitar els Països Baixos, tant l’Estat com la Generalitat acabin veient este model com una possible realitat per a aplicar al Delta i combatre, així, el problema de la regressió i la subsidència.

També us pot interessar

Comments are closed.